ROC Mondriaan leidt zij-instromers op voor ouderenzorg

In de regio Zuid-Holland Noord is onlangs een belangrijke samenwerking van start gegaan waardoor zij-instromers versneld aan de slag kunnen in de zorg. Tien ouderenzorgorganisaties van de samenwerkingsorganisatie AVANT, hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Menskracht, de bedrijfsopleidingen en volwassenonderwijs van ROC Mondriaan verzorgt het onderwijsdeel op de School voor Zorg en Welzijn van ROC Mondriaan Leiden. Carla Stam is projectleider van de zogeheten ‘zorgexpeditie’: ‘’We weten allemaal dat met de toenemende vergrijzing, in de toekomst de zorgvraag óók toeneemt. In deze samenwerking worden nieuwe opleidingsmogelijkheden ontwikkeld, waardoor de zorg voor ouderen in de regio behouden blijft.’’ Dat meldt het ROC Mondriaan. 

In de opleiding staat de praktijk in de ouderenzorg centraal en is er een nauwe band tussen de leercoach en de begeleiders in de praktijk. Er is een jaar van voorbereiding aan vooraf gegaan om de nieuwe collega’s te verwelkomen en ruimte te geven om te ontwikkelen. Er wordt gewerkt via een waarderende manier van begeleiden en een oordeelvrije benadering van de nieuwe collega’s in opleiding. Ook de begeleiders in de praktijk worden ondersteund met een specifieke leerlijn. Zo is er niet alleen aandacht voor de nieuwe collega’s maar ook voor de betrokken begeleiders. Kortom een win-winsituatie voor beide actoren in dit project.

Gezamenlijke aanpak 

Onlangs is de gezamenlijke aanpak in een overeenkomst ondertekend door Susan Castelein (opleidingsadviseur Wijdezorg), Daniëlle van Veen (bestuurder HOZO), Marieke Eradus (HR-manager Activite), John Wesselman (opleidingsadviseur ROC Mondriaan – Menskracht), Henny Roos (bestuurder Groot Hoogwaak), Margriet Pool- van Vliet (schooldirecteur Zorg, Onderwijs en Welzijn van ROC Mondriaan). De projectleider van de zorgexpeditie, Carla Stam was bij de ondertekening aanwezig.

Door: Nationale Onderwijsgids