Mbo-scholen ontvangen vanaf volgend schooljaar apart budget voor niveau 2

Mbo-scholen ontvangen vanaf volgend schooljaar een speciaal budget voor hun studenten die een opleiding op niveau 2 volgen. Dat meldt MBO Today. 

Mbo-scholen ontvangen voor hun niveau 2-opleidingen sinds enkele jaren al extra geld. Uit onderzoek is gebleken dat scholen regelmatig te weinig middelen voor deze opleiding ontvangen. Het geld dat officieel bestemd is voor de opleidingen op niveau 3 en 4 gaat daarom vaak naar niveau 2. Scholen ontvangen sinds 2022 jaarlijks 150 miljoen euro extra voor niveau 2 om dit probleem op te lossen.

Afgeschermd onderdeel 

Mbo-scholen ontvangen het geld en zijn voor een groot gedeelte vrij waaraan ze dit besteden. Ze zijn niet verplicht om het extra geld voor de niveau 2-opleidingen ook daadwerkelijk hieraan uit te geven. Om scholen te stimuleren het geld daar wel aan te besteden, wordt het budget voor mbo-scholen vanaf 2024 een afgeschermd onderdeel voor niveau 2. De entreeopleidingen hebben al langer zo’n afgeschermd onderdeel. Scholen ontvangen vanaf kalenderjaar 2025 de bekostiging in drie delen. Een deel voor de entreeopleidingen, een deel voor niveau 2 en een deel voor niveau 3 en 4.

Schooluitval voorkomen

Het ministerie van Onderwijs hoopt hiermee de schooluitval onder niveau 2-studenten omlaag te krijgen. Jongeren die doorstromen vanuit het Voortgezet Speciaal Onderwijs of het Praktijkonderwijs hebben een relatief grote kans op uitval. Door dit extra budget toe te kennen aan deze doelgroep, moet het onderwijs op niveau 2 er kwalitatief op vooruit gaan.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk