Gezondheidszorg College Amersfoort heeft meer ruimte voor zorgtechnologie

De personeelstekorten in de zorg zijn enorm, ook in de regio Amersfoort. Daar hebben organisaties zo’n duizend vacatures openstaan voor een verpleegkundige of verzorgende functie. De verwachting is dat deze vraag in de nabije toekomst alleen maar toeneemt én de instroom van nieuw zorgtalent alleen maar verder krimpt. Het Gezondheidszorg College Amersfoort van ROC Midden Nederland is daarom uitgebreid en zet in op zorgtechnologie en zij-instroom. Dit meldt ROC Midden Nederland. 

Op donderdag 14 november is er een feestelijke opening van het nieuwe Gezondheidszorg College waar meer wordt ingezet op zij-instromers en zorgtechnologie. Dagelijks lesmateriaal omvat bijvoorbeeld virtual reality, waarbij leerlingen veelvoorkomende zorgsituaties kunnen bekijken. Ook gaan lessen over robotica in bijvoorbeeld de ouderenzorg. Zo zijn er bekende katten en honden in robotvorm die mensen met dementie kunnen geruststellen.

Future Care Lab

Het ROC Midden Nederland heeft al sinds 2015 het Future Care Lab, waar docenten en studenten samenwerken op het snijvlak van zorg, welzijn, techniek en ICT. Studenten leren er omgaan met zorginnovatie waardoor ouderen langer thuis kunnen blijven wonen en de zorg betaalbaar blijft.

Meer vloeroppervlakte

Om ook de toekomst voor te blijven breidt het Gezondheidszorg College uit: “Dat betekent concreet meer vloeroppervlakte. We willen onze studenten – samen met regionale zorgorganisaties – blijven opleiden in de laatste technologie. Om die nieuwe toepassingen te kunnen gebruiken, hebben we ook fysiek de ruimte nodig”, legt afdelingsmanager Martijni Tanis uit. Er is nu een regieruimte, waar studenten kunnen meekijken met simulaties en elkaar feedback kunnen geven.

De focus blijft op jong zorgtalent, maar omdat de zorg het daar niet alleen meer mee redt is er ook volop aandacht voor zij-instroom. Mensen op de arbeidsmarkt die een overstap willen maken naar de zorg. Daarvoor is meer maatwerk in onderwijs nodig en ook daar is in de fysieke uitbreiding rekening mee gehouden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky