Burgerschap als verplicht examen voor alle mbo'ers

De Tweede Kamer blijft een voorstander van een verplicht examen burgerschap voor mbo-studenten. Minister Dijkgraaf heeft al aangekondigd om zo snel mogelijk alle voor- en nadelen van zo’n examen op een rij te zetten. Dat meldt MBO Today. 

Harmen Krul van het CDA pleit voor een verplicht examen inburgering, want zonder zo’n examen nemen de studenten burgerschap niet serieus zegt hij. Op dit moment voert minister Dijkgraaf nog gesprekken met betrokkenen over burgerschap. Begin 2024 wil Dijkgraaf in een voortgangsbrief basisvaardigheden nader ingaan op een mogelijk verplicht examen voor mbo’ers.

Tussenjaar 

Vertrekkende VVD-woordvoerder voor het mbo Zohaïr El Yassini diende een motie in over een oriëntatiejaar voor mbo’ers. Het ministerie had al eerder aangegeven dat ze experimenten mogelijk willen maken voor een tussenjaar voor jongeren die een mbo-opleiding willen gaan volgen. El Yassini gaf aan dat het goed zou zijn als de minister ook zou kijken naar het project Pitstop mbo. Dat wordt al op een paar scholen in Nederland uitgevoerd. Jongeren volgen in dit project een jaar lang lessen, waarbij ze zichzelf beter leren kennen en kennismaken met allerlei vakopleidingen.

Leerwerktraject 

Peter Kwint, vertrekkend SP-woordvoerder, heeft aandacht gevraagd voor de problemen rondom ‘groenpluk’. Het komt namelijk geregeld voor dat werkgevers jonge mbo-studenten een baan aanbieden, maar de mbo-studie is dan nog niet afgerond. Kwint wil dan ook dat werkgevers bij groenpluk de mbo’ers een leerwerktraject aanbieden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk