In gratis zorgopleidingen gelooft de MBO Raad niet

De MBO Raad steunt het voorstel om het lesgeld bij zorgopleidingen af te schaffen niet. De belangenorganisatie van mbo-scholen hecht veel waarde aan de keuzevrijheid van studenten. Dat meldt MBO Today. 

In een reactie op het voorstel zegt de MBO Raad geen voorstander te zijn van gratis opleidingen. Het belangrijkste argument dat zij geven is dat de keuzevrijheid van studenten hierdoor afneemt. “Iedere student moet een opleiding kunnen kiezen die past bij zijn of haar kwaliteiten en voorkeuren en niet op basis van enkel een financiële prikkel.”

Stageplekken 

De MBO Raad vindt het zinvoller om het aantal stageplekken in de zorg uit te breiden. Er zijn nu veel zorginstellingen die vanwege de werkdrukte het aantal stages beperken. Ook kan volgens de MBO Raad de stagebegeleiding beter.

Goed opgeleide vakmensen zijn hard nodig 

Het pleidooi om zorgopleidingen gratis te maken laat nog eens goed zien dat Nederland goed opgeleide vakmensen hard nodig heeft. Dat geldt niet alleen voor de zorg, dat geldt voor heel veel sectoren. De MBO Raad wil dan ook maatregelen om meer jongeren te laten kiezen voor een beroepsopleiding.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk