Boulanger student gaat voor Europese titel tijdens EuroSkills Gdańsk 2023

De 20-jarige Damon van den Berg, student Boulanger aan het Summa College, gaat voor goud tijdens de EuroSkills Gdańsk 2023. Met minder neemt hij geen genoegen, want hij droomt al vanaf zijn vijftiende van de EuroSkills. Dat meldt Bakkers in Bedrijf.

Begin september strijden er in Gdańsk zo’n 600 deelnemers uit 32 landen om de titel beste vakman of -vrouw van Europa in een van de 43 vakrichtingen. De organisatie verwacht dat er zo’n 100 duizend bezoekers op afkomen. Damon zit met 21 andere studenten in Team Netherlands. 

Receptuur verder uitwerken 

Hoewel de zomervakantie inmiddels van start is gegaan, gaat Damon daar niet van genieten in warm vakantieland. Hij duikt onder in de bakkerij van het Summa Collega en gaat daar werken aan zijn receptuur. In augustus gaat hij minimaal 280 uur trainen met verschillende experts uit het bedrijfsleven en uit het onderwijs. 

Skills Heroes 

Damon heeft zich via deelname aan Skills Heroes (de Nederlandse vakwedstrijden voor het mbo) gekwalificeerd voor de EuroSkills. Via verschillende voorrondes en kwalificatiewedstrijden plaatste hij zich voor de landelijke finalewedstrijden in de RAI in Amsterdam.

Het belang van vakmanschap 

WorldSkills Netherlands promoot met vakwedstrijden het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren in Nederland. Ze ontwikkelen en organiseren verschillende evenementen en (v)mbo vakwedstrijden.

Damnon neemt het van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 september op tegen studenten uit heel Europa in de EuroSkills Gdańsk 2023.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk