Financieren eigen busvervoer door mbo-school Firda gaat steeds lastiger

De nieuwe fusieschool Firda, ontstaan uit ROC Friese Poort en het Friesland College, laat op dit moment nog zelf zo’n 18 bussen rijden. Dit om de mbo-studenten, ondanks de stakingen in het streekvervoer, toch op de plek van hun bestemming te krijgen. Alleen financieel wordt het wel steeds moeilijker om dit vol te houden. Dat meldt Omrop Fryslân.   

“Je moet ervan uitgaan dat het ongeveer 20 euro kost per student om iemand heen en terug te brengen. Dat gaat om zo’n tienduizend euro per dag”, zegt directeur marketing en communicatie van Firda Harry van der Molen.

Geld van het rijk 

De directeur heeft nog wel gekeken naar de mogelijkheid om aanspraak te maken op een pot geld van het rijk. Dat geld zou dan bedoeld zijn om onderwijsachterstanden te voorkomen, naar aanleiding van de coronacrisis. De situatie waar de school nu in zit bleek daar niet helemaal aan te voldoen. Daarom moet Frida nu zelf opdraaien voor de kosten van het vervoer. 

Eigen vervoer regelen 

Mocht het toch niet meer lukken om het eigen busvervoer te faciliteren, dan wordt de studenten verzocht om eigen vervoer te regelen. Als dat ook niet lukt dan zal het onderwijs ook online worden aangeboden. 

De directeur hoopt dat er voor de medewerkers en studenten van de school zo snel mogelijk een einde komt aan de stakingen. “In elke bus is twee derde van de reizigers student, en die worden nu wel extra hard geraakt.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk