Terugloop van het aantal mbo-studenten is zeer zorgelijk voor de toekomst

Mbo-bestuurders zeggen, tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer, dat de terugloop van mbo-studenten zeer zorgelijk is. Het aantal studenten is met vier à vijf procent gedaald. Ook het aantal techniekstudenten daalt. Dat komt mede door het hoge personeelstekort. Bedrijven weten studenten te verleiden om de instelling ongediplomeerd te verlaten en alvast bij hen aan het werk te gaan. Dat meldt ScienceGuide. 

Marloes de Vries, bestuursvoorzitter van het Rotterdamse Zadkine, is bezorgd over de daling van het aantal studenten. “Als je die daling van vier of vijf procent doorrekent naar komende jaren dan kan dat hele grote gevolgen hebben voor het mbo in Nederland. Dat heeft dan ook grote gevolgen voor werkend Nederland. Het gaat namelijk om loodgieters en zonnepaneelinstallateurs. Die hebben we hard nodig.”

Liever naar de havo 

De havoïsering speelt ook een grote rol bij de daling van het aantal mbo-studenten. Dat is de wens van ouders om hun kind op een hoger opleidingsniveau te plaatsen. “Ouders kiezen liever voor de havo dan voor de route vmbo-mbo-hbo. En met die route is niets mis.”

Groenpluk 

Het mbo heeft ook te maken met ‘groenpluk’. Dat gebeurt met name onder BOL-studenten in de technieksector. Vanwege het baanperspectief stoppen sommige mbo-studenten voortijdig met hun studie omdat ze een baan aangeboden krijgen. “Vaak worden ze net voordat ze hun diploma gaan halen overgehaald om over te stappen naar het bedrijfsleven.” Het afgelopen jaar laat dan ook een stijging zien in het aantal uitvallers zonder diploma. 

Volgens MBO Raad-voorzitter Tekin wordt er al op landelijk niveau gesproken met die werkgevers en de meesten van hen zeggen tegen 'groenpluk' te zijn. De ervaringen van mbo-instellingen laten duidelijk wat anders zien. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk