Mbo-studenten gaan de meeste rente betalen voor hun studieschuld

Studenten gaan komend jaar 0,4 procent rente betalen op hun studielening. De rente voor mbo’ers is hoger, dat wordt namelijk 1,8 procent. Volgens een berekening van het FD zou het tarief op zijn hoogste punt komen in twaalf jaar tijd. Dat meldt Radar. 

De studierente is afhankelijk van de gemiddelde rente waartegen de Nederlandse overheid geld leent voor een periode van vijf jaar. Volgens die geldende rekenmethode gaan hbo- en universitair geschoolde studenten daardoor in 2023 0,4 procent rente over hun lening betalen. Voor mbo’ers wordt de rente vier keer zo hoog. 

Meer nadelige regels 

Jelmer Becker, voorzitter van JOB MBO, de belangenvereniging voor mbo’ers is het oneerlijk dat mbo’ers voor dezelfde leningen meer rente gaan betalen. Hij vindt dat er voor mbo’ers meer nadelige regels zijn dan voor andere studenten. Mbo’ers moeten bijvoorbeeld afbetalen als zij op bijstandsniveau verdienen. Andere studenten hoeven dat pas te doen vanaf het minimumloon. Ook hebben mbo’ers minder de tijd om hun lening af te lossen. Zij mogen er vijftien jaar over doen, hbo- en wo- studenten 35 jaar.

Basisbeurs omlaag 

Het is niet duidelijk waarom er voor mbo’ers andere regels gelden. Het kabinet gaat kijken of er mogelijkheden zijn om het stelsel voor studieleningen voor alle studenten gelijk te trekken. Als dit gebeurt gaat dat veel geld kosten en dat kan volgens minister Dijkgraaf alleen als de basisbeurs voor alle studenten omlaag gaat. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk