Ondanks krapte zijn mbo'ers nog altijd minder in trek op IT-arbeidsmarkt

De IT-arbeidsmarkt is op dit moment enorm krap. Toch zijn bepaalde groepen IT’ers nog altijd minder in trek bij werkgevers. Mbo-geschoolde IT’ers en 50-plussers worden in mindere mate aangenomen bij verschillende bedrijven. Dat meldt AG Connect. 

Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot onder zo’n 400 IT’ers bleek deze zomer dat IT’ers vooral veel toegevoegde waarde zien in hbo’ers. 55 procent denkt namelijk dat het aannemen van mbo-geschoolde IT’ers weinig of geen toegevoegde waarde heeft. 

Mbo'er 

Cijfers van het UWV ondersteunen dat beeld. Van alle ICT’ers die een baan vinden, is slechts 22 procent tot 24 procent een mbo’er. 

Ervaring en kennis 

Het is overigens lang niet altijd terecht dat mbo’ers als minder waardevol worden gezien. “Onze ervaring is dat mbo’ers met veel praktijkervaring een bedrijf binnen stappen. Ervaring en kennis gaan hand in hand en de wereld van de IT ontwikkelt zich zo snel dat, ongeacht het niveau van je studie, je je vaak als IT-professional nog regelmatig in de studiebanken bevindt”, aldus een woordvoerder van IT-opleider Skillsoft Global Knowledge.

Het UWV maakte eerder al een lijst met kansrijke beroepen op mbo-niveau

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk