Problemen met voorrang voor jongeren op Amsterdamse woningen opgelost

Sinds 21 juni kunnen jongeren tussen de 18 en 28 jaar die binding hebben met Amsterdam voorrang aanvragen op Amsterdamse jongerenwoningen. Vanwege technische problemen lukte dat niet bij iedereen. De problemen zijn inmiddels opgelost; jongeren die in aanmerking komen, kunnen nu voorrang toevoegen aan hun profiel in WoningNet. Vanaf 1 september kunnen zij daadwerkelijk met voorrang reageren op Amsterdamse jongerenwoningen. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

Amsterdamse jongeren moeten de voorrang zelf regelen. Met behulp van de MyQii app kunnen zij voorrang toevoegen aan hun profiel op WoningNet. De app checkt in combinatie met de DigiD bij MijnOverheid of de jongere voldoet aan de voorwaarden voor de voorrang. Wie geen DigiD heeft, kan terecht bij Stadsloket Noord.

Technische problemen opgelost 

Het aanvragen van de voorrang via MyQii was al mogelijk sinds 21 juni, maar vanwege technische problemen lukte dat niet iedereen. Volgens WoningNet zijn deze technische problemen inmiddels opgelost.

Binding met Amsterdam 

Van binding met Amsterdam is sprake als iemand 6 jaar zonder onderbreking in Amsterdam woont óf dat deed tussen nu en 10 jaar geleden. Er is dus ook recht op voorrang als iemand maximaal 4 jaar geleden ergens anders naartoe verhuisde, maar direct daarvoor 6 jaar zonder onderbreking in Amsterdam woonde. Dit moet blijken uit de inschrijving in de Basisregistratie Personen van de gemeente Amsterdam. Een deel van de jongeren heeft kortere of langere tijd een briefadres in Amsterdam gehad. Dit telt niet mee voor de bindingseis.

Urgentie 

Sommige jongvolwassenen hebben al een urgentie. We raden het af om dan jongerenvoorrang aan te vragen. Met urgentie krijg je namelijk een vast huurcontract, terwijl een jongerenwoning wordt verhuurd voor 5 jaar.

Jongerenwoningen 

In Amsterdam hebben de woningcorporaties ongeveer 8.500 jongerenwoningen in hun bezit. Jongerenwoningen komen regelmatig vrij, want zij worden verhuurd met een huurcontract voor 5 jaar. De voorrang geldt voor het merendeel van de jongerenwoningen. Uitgezonderd zijn de woningen die verloot worden door woningcorporaties en de woningen die bestemd zijn voor jonge statushouders en bijvoorbeeld jongeren uit de jeugdzorg.

Weesp 

De voorrangsregeling geldt vanaf 1 januari 2023 ook voor jongeren uit Weesp. Tot die tijd heeft Weesp een eigen Huisvestingsverordening. Begin volgend jaar gaat de Amsterdamse Huisvestingsverordening in voor Weesp. Alle woningzoekenden in Weesp gaan dan over naar WoningNet Stadsregio Amsterdam. Dit gebeurt met behoud van inschrijfduur.

Door: Nationale Onderwijsgids