Als uitsluiting energietoeslag blijft dreigen studenten met acties

Studenten zijn niet langer uitgesloten van de energietoeslag. Die uitspraak deed de rechter. De vereniging van Nederlandse Gemeenten (VGN) vindt dat studenten in alle gemeenten de energietoeslag moeten krijgen. Dat meldt de NOS.  

“Niet alle studenten hebben er recht op, maar de studenten die er wel recht op hebben, zouden de energietoeslag moeten kunnen krijgen”, zegt Rutger Groot Wassink van de VNG.

Acties in studentensteden 

De LSVb had eerder al aangegeven dat het ministerie rekening moet houden met acties in studentensteden als studenten uitgesloten bleven van de energietoeslag. 

Onuitvoerbaar 

In de praktijk lijkt het bijna onuitvoerbaar om de toeslag aan studenten toe te kennen. “In Amsterdam wonen ongeveer 44.000 uitwonende studenten. Als die allemaal individueel de energietoeslag aanvragen, is dat voor de gemeente logistiek onuitvoerbaar”, aldus Wassink.

Oplossingen

Volgens VNG ligt de oplossing bij het Rijk. Gemeenten hebben namelijk geen inzicht in de gegevens van studenten en DUO wel. Het ministerie van Sociale Zaken geeft aan dat de knelpunten van de gemeenten bekend zijn en dat ze in overleg met het VNG zo snel mogelijk met oplossingen komen. 

Gesprek met minister Schouten 

Carola Schouten, minister van Armoedebeleid, heeft al een brief ontvangen van FNV, FNV Young & United en de LSVb. Zij roepen Schouten op om studenten niet langer uit te sluiten van de energietoeslag. Ook willen de organisaties graag met Schouten in gesprek. 

Minister Schouten heeft het verzoek tot een gesprek geaccepteerd. Het is alleen nog niet duidelijk wanneer het gesprek gaat plaatsvinden. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk