Utrechtse introductie voor mbo'ers wekt de interesse vanuit Amsterdam

Zo’n tweehonderd mbo-studenten mochten zich dit jaar voor het eerst inschrijven voor de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Er schreven zich slechts zesentwintig in, maar de Amsterdamse PvdA-fractie ziet ook wel heil in zo’n inclusieve introductie. Dat meldt Scienceguide. 

Het verwelkomen van mbo’ers bij de UIT-week lijkt te passen binnen de recente ontwikkelingen. In Utrecht zijn mbo’ers namelijk met een ware emancipatieslag bezig. Enkele maanden geleden richtten drie mbo-studenten de eerste studentenvereniging voor mbo’ers op. Helaas is het nog wel vaak zo dat mbo’ers niet worden toegelaten tot cafés waar je je studentenkaart moet laten zien. Mbo’ers zouden geen echte studenten zijn.

Introductieweek 

Nu de mbo’ers welkom waren tijdens de UIT-week is dat ook Amsterdam niet ontgaan. De PvdA-fractie stelde vragen over de mogelijkheid om in de toekomst een Amsterdamse introductieweek te organiseren voor alle studenten. Utrecht organiseert een algemene introductie, maar in Amsterdam doen de hoger onderwijsinstellingen dat nog individueel. Mohamed Belkasmi van de Amsterdamse PvdA-fractie ziet dat graag anders.

Verbinding tussen de verschillende groepen 

Volgens Belkasmi zou een gezamenlijke introductieweek voor alle wo-, hbo- en mbo-studenten ervoor zorgen dat de verbinding tussen de verschillende groepen in de samenleving sterker wordt. Daarnaast zal het de mbo’ers ook de positie geven die ze verdienen.

Hoewel er dus mbo’ers welkom waren tijdens de UIT-week schreven zich er maar zesentwintig in, terwijl de introductieweek door zo’n 3700 studenten werd bezocht. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk