Uit welke mbo-opleidingen kun je kiezen?

Mbo-scholen bieden opleidingen aan op 4 niveaus. De vooropleiding bepaalt voor welk mbo-niveau en welke opleiding iemand kan kiezen. Dit meldt Rijksoverheid. 

Mbo-niveau 1: entreeopleiding

Voor de entreeopleiding is geen diploma nodig van een vooropleiding. Met een diploma op mbo-niveau 1 kunnen studenten als assistent gaan werken op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld assistent logistiek, assistent dienstverlening en zorg of assistent verkoop retail. Maar ook kunnen studenten ervoor kiezen om door te gaan naar mbo-niveau 2. Tijdens de entreeopleiding wordt individuele coaching geboden, net als loopbaanbegeleiding. De opleiding duurt 1 jaar.

Voorwaarden voor instromen op niveau 1 zijn: je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar en kunt geen opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4 volgen, omdat je niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor die opleidingen.

Mbo-niveau 2: basisberoepsopleiding

De basisberoepsopleiding duurt 1 tot 2 jaar. Met het diploma kunnen mensen uitvoerend werk doen, bijvoorbeeld als kapper of als autotechnicus.

Voor de basisberoepsopleiding moet worden voldaan aan één van de volgende voorwaarden: je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg. Of je hebt een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding. En/of je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Dit bewijs heeft de overheid erkend.

Mbo-niveau 3: vakopleiding

Tijdens de vakopleiding die 2 tot 3 jaar duurt leren studenten zelfstandig werk uit te voeren. Erna kunnen ze bijvoorbeeld aan de slag als verzorger of eerste monteur.

Voorwaarden om dit niveau te volgen: je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg. Of je hebt een diploma basisberoepsopleiding (niveau 2) of vakopleiding (niveau 3). En/of je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend.

Mbo-niveau 4: middenkaderopleiding of specialistenopleiding

Een mbo-4 opleiding leidt studenten op tot volledig zelfstandig werk, zoals filiaalbeheerder en activiteitenbegeleider. Met het diploma kunnen ze ook verder studeren op het hbo. Er zijn twee soorten opleidingen op niveau 4: de middenkaderopleiding is een volledige opleiding van 3 of 4 jaar, waarvoor dezelfde voorwaarden gelden als de vakopleiding niveau 3. De specialistenopleiding is te volgen als iemand het mbo-3-diploma heeft behaald en wil doorleren in hetzelfde beroep. Deze opleiding duurt dan nog 1 jaar.

Een overzicht van alle mbo-opleiding vind je hier

Door: Nationale Onderwijsgids