Nieuwe mbo-opleiding hoogspanningstechniek  bij ROC van Twente

TenneT en ROC van Twente hebben samen een nieuwe opleiding ontwikkeld. De opleiding in kwestie biedt een antwoord aan het oplopende tekort van personeel bij TenneT zelf. Het gaat om de opleiding Hoogspanningstechniek. Dat meldt het Solar Magazine. 

Mbo’ers leerden tot nu toe in hun opleiding elektrotechniek niets over hoogspanning. Karin Staijen, Lead Operations & Maintenance bij TenneT nam het initiatief en ging in gesprek met het ROC van Twente. Daarom kunnen mbo’ers vanaf nu kiezen voor het keuzedeel Hoogspanningstechniek.

Vakinhoudelijk lesprogramma 

De kaders voor het onderdeel hoogspanning stonden bij de ROC-opleiding al wel vast, maar het vakinhoudelijke lesprogramma was tot nu toe nog niet ingevuld. Staijen:  “Er zijn elf lessen waarin je in vijf modules alles leert over veilig werken, onderhoud, storingen en het monteren van componenten. De cursus sluit je af met een praktijkexamen.” Tijdens dat examen moeten de studenten verschillende gesimuleerde storingen oplossen.

Technische achtergrond 

De opleiding is niet alleen interessant voor mensen met een technische achtergrond. Voorafgaand aan de opleiding vindt een intake plaats met de kandidaten. Daarbij wordt gekeken naar iemand achtergrond. Mensen die geen elektrotechnische kennis hebben doen van tevoren een driedaags voortraject: Basis Elektrotechniek.  

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk