ROC Friese Poort en Nij Smellinghe verbonden door duurzaam schoolgebouw

Studenten van ROC Friese Poort kunnen vanaf oktober de deeltijd mbo-opleiding zorg en welzijn en de nieuwe opleiding Sustainable Hospitality Management (SHM) volgen in een spiksplinternieuw gebouw. Naast ziekenhuis Nij Smellinghe wordt dat houten pand gebouwd. Het gebouw, dat geheel duurzaam is, krijgt een verbinding met het ziekenhuis. Op die manier kunnen theorie en praktijk makkelijker in elkaar overlopen. Dat meldt de Leeuwarder Courant. 

Het ziekenhuis hoopt ook dat ze op deze manier gemakkelijker aan personeel kunnen komen in de toekomst. Het pand van ROC Friese Poort biedt de studenten een moderne schoollocatie, waar praktijk en theorie dichter bij elkaar zijn. “Het is een kruisbestuiving waar beide partijen profijt van hebben”, aldus Lex Moerke, manager Horeca en Services bij Nij Smellinghe. 

Houten gebouw 

Het nieuwe pand wordt één van de duurzaamste panden in Nederland. “VMEZ Architecten heeft een in de kern helemaal van hout gemaakt gebouw ontworpen, ook de vloer. Dat is in de bouw nog behoorlijk uniek. Alle bouwmaterialen kunnen eenvoudig worden gedemonteerd en hergebruikt”, aldus Folker Brouwers, directeur Bedrijf en Gebouwen. 

Problemen in bouwsector 

Het was in eerste instantie de bedoeling dat de mbo-studenten in september konden beginnen aan hun opleidingen in het nieuwe pand. Helaas loopt de bouw uit naar oktober 2022. Dit komt vanwege de problemen waar de bouwsector op dit moment tegenaan loopt. Het is lastig om op tijd aan goed bouwmateriaal te komen.  

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk