MBO Raad: Mbo'ers moet je vrij laten in hun studiekeuze

De MBO Raad is geïrriteerd over de uitspraken die Doekle Terpstra heeft gedaan in een interview met het AD. Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad: “We doen er alles aan om jongeren goed in te lichten over hun baankansen in elke sector, maar de uiteindelijke keuze is en blijft aan de student zelf, net als in het hbo en wo.” Dit meldt de MBO Raad.

De technieksector is ook lang niet de enige sector waar een tekort is aan personeel. “De zorg, politie, bouw, horeca, handel, defensie, kinderopvang en andere sectoren hebben er ook mee te maken.”

Vacatures 

Het CBS meldde vorige week dat er tegenover 387 duizend vacatures 370 duizend werklozen stonden. Dat komt neer op 105 vacatures per 100 werklozen. Net als in de voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg. 

Menselijk kapitaal 

“De oplossing zit niet in meer geld naar de ene groep opleidingen en minder naar de andere. De oplossing zit wel in zorgen dat we ons menselijk kapitaal tijdens de carrière in staat stellen om bij te leren, om te scholen.”

“Het mag niet zo zijn dat kunnen kiezen wat je wilt worden voorbehouden is aan havisten en vwo’ers die naar het hoger onderwijs gaan. En dat vmbo’ers en mbo’ers beperkt worden in hun keuzes. We moeten er vanwege de grote personeelstekorten juist alles aan doen om te zorgen dat jongeren kiezen voor het mbo.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk