Koning Willem I College presenteert Boer aan Tafel thuis-lunch

Studenten van de opleiding gespecialiseerd kok Dutch Cuisine van het Koning Willem I College en FoodUp Brabant ontwikkelden samen een bijzonder concept: de Boer aan Tafel thuis-lunch. Zo’n vijftien studenten bereidden deze week een heerlijke lunch van lokale producten, rechtstreeks van de boerderij. De reis die de lunch maakte van boer, via kok, tot bord werd stap voor stap vastgelegd en gedeeld via diverse filmpjes. Ruim honderd medewerkers van de Rabobank waren de gelukkige ontvangers en genoten gisteren van de eerste Boer aan Tafel thuis-lunch. Dit meldt het Koning Willem I College. 

Het initiatief voor dit bijzondere project lag bij Nina Hogeveen, student Business Innovator aan de Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Nadat zij op 15 februari tijdens de thema-track Korte Ketens van Rabo Food Forward met haar concept ‘De Boer aan Tafel’ de publieksprijs won, ontstond het idee vanuit Rabobank, Koning Willem I College en FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant) om de speciale Boer aan Tafel thuis-lunch te ontwikkelen.

Boer aan Tafel

Boer aan Tafel is een restaurantformule die Nina heeft bedacht tijdens haar stage bij FoodUp Brabant en die zij verder heeft uitgewerkt tijdens Rabo Food Forward, een programma waarmee Rabobank samen met ondernemers, consumenten, studenten, overheid en partners oplossingen zoekt voor het uitdagende voedselvraagstuk. Bij het Boer aan Tafel-concept wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale producten rechtstreeks van de boer. De formule creëert daarnaast een eetbeleving voor de consument waarbij boeren letterlijk op de kaart komen te staan. Voor de Boer aan Tafel thuisvariant is het concept iets aangepast en zijn de Rabobank medewerkers als gasten meegenomen in een bijzondere beleving door een Track & Trace systeem en verschillende filmpjes waarin het verhaal van boer tot bord wordt toegelicht.

Koken met pure producten

Sue van Erp, Jill Groeneberg en Richelle Nelissen, studenten van de opleiding gespecialiseerd kok van het Koning Willem I College zijn enthousiast: “Niks is mooier dan te koken met pure producten. Het verhaal dat de producten die op het bord liggen van echte Nederlandse boeren zijn, en zelfs uit Brabant komen. De gast wordt meegenomen in het verhaal en proeft het eerlijke eten. Hiermee zetten we eigenlijk de gasten aan het werk, terwijl ze zitten te genieten. Je hoopt dat de gasten gaan nadenken over gezondere voeding, lokaal kopen, en eten uit het seizoen. De samenwerking met de boeren was ook geweldig.”

Door: Nationale Onderwijsgids