Daling aantal vavo-studenten zorgt voor problemen op mbo-scholen

Doordat de eindexamens vorig schooljaar werden geschrapt is er nu een flinke daling te zien in de vavo-instroom. Het aantal inschrijvingen voor het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) daalde van ruim 15.000 naar minder dan 10.000. Dit zorgt voor problemen op mbo-scholen, zo meldt MBO Today.

Een groot deel van de vavo-deelnemers zijn scholieren die zijn gezakt voor hun eindexamen op de middelbare school. Zij kunnen alsnog hun diploma halen door een paar vakken opnieuw te volgen middels een vavo-opleiding. Doordat de eindexamens afgelopen schooljaar geschrapt werden, zijn er nu aanzienlijk minder vavo-studenten.

Mbo-scholen

De daling in het aantal inschrijvingen brengt sommige mbo-scholen in de problemen. Zo zijn er scholen, zoals De Leijgraaf in Oss, die vanaf dit schooljaar geen vavo meer aanbieden. Andere scholen hopen dat het aantal inschrijvingen weer zal stijgen en behouden daarom de vavo-opleiding nog wel. Hoewel de eindexamens dit schooljaar wel doorgaan, zijn de normen wel enigszins versoepeld. Dit zou er toe kunnen leiden dat de vavo-inschrijvingen ook komend schooljaar lager dan normaal uitvallen.

Door: Nationale Onderwijsgids