Ministerie publiceert landelijk model voor mbo-verklaring

Vanaf het aankomende studiejaar hebben mbo-studenten die zonder diploma voortijdig van school af gaan recht op een mbo-verklaring. Het ministerie van Onderwijs heeft een landelijk model gepubliceerd voor deze verklaring. Dit meldt MBO Today.

In de wet ‘Versterken positie mbo-studenten’ is opgenomen dat studenten die vroegtijdig stoppen met hun opleiding recht hebben op een mbo-verklaring. Scholen worden zelfs verplicht om deze verklaring uit te reiken aan studenten onder de 23 jaar. In deze verklaring staat aangegeven welke onderdelen van de opleiding de student met succes heeft afgerond. Dit moet de student in kwestie helpen om een baan of een geschikte andere opleiding te vinden.

Landelijk model

Volgens het landelijke model van het ministerie moet de verklaring in ieder geval de examenresultaten en de resultaten van de beroepspraktijkvorming laten zien. De focus ligt op de examens die succesvol (5,5 of hoger) zijn afgelegd, maar de verklaring bevat ook een afzonderlijk overzicht van de examens waar de student een onvoldoende voor heeft gehaald. De student kan vervolgens zelf beslissen of hij/zij de mbo-verklaring met of zonder dit overzicht aan een (toekomstige) werkgever laat zien.

Door: Nationale Onderwijsgids