Minder mbo-stages door de coronacrisis: wat zijn de gevolgen?

Ruim 20.000 mbo’ers kunnen door de coronacrisis geen stageplek vinden. Dat blijkt uit cijfers van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Eén van hen is vierdejaarsstudent Emiel Slowikowski. Hoe pakt hij zijn zoektocht aan? Ook vragen we Noah Hajji, voorzitter van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) naar de gevolgen van dit grote tekort. 

Veel bedrijven hebben moeite het hoofd boven water te houden. Het aannemen van een stagiair heeft daarom geen prioriteit. Dat merkt Emiel als geen ander. Hij zit in het vierde jaar van de opleiding Leisure & Hospitality. Emiel zou het liefst stage lopen in een hotel, of op een sportschool. “Maar alles is dicht. Als ik bedrijven bel, krijg ik vaak te horen dat de situatie nog te onzeker is om stagiaires aan te nemen.” In de zorg is hulp juist hard nodig, maar daar is weer te weinig capaciteit om studenten nu goed te begeleiden. 
 
Het gevolg is dat een half miljoen mbo-studenten in de knel komt. Ze verwachten studievertraging op te lopen. Of besluiten maar door te studeren op het hbo. “Maar de kans bestaat dat een hbo-studie toch niet is wat ze voor ogen hadden”, vreest Noah. “Als de arbeidsmarkt weer aantrekt, stoppen ze alsnog met hun studie.” Ook kan een grote doorstroming naar het hoger onderwijs op den duur leiden tot een tekort aan afgestudeerde mbo’ers.
 
Welke gevolgen het stagetekort nog meer hebben? En hoe voorkomen we dat? Lees het hele interview met Noah en Emiel. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids