Mbo-studenten lopen studievertraging op door coronacrisis

De coronacrisis zorgt ervoor dat minstens 20 procent van de mbo-studenten studievertraging dreigt op te lopen. Een derde van de studenten komt thuis niet goed aan studeren toe. Dit meldt MBO Today op basis van een enquête van studentenorganisatie JOB.

De enquête stelde de vraag of de coronacrisis tot studieachterstand leidt. Hierop antwoordde de helft van de respondenten dat dit niet het geval is. Daarentegen denkt 30 procent van de studenten wel achterstand op te lopen maar dit in de vakantie in te kunnen halen. Ongeveer 20 procent van de studenten laat weten zeker studievertraging op te lopen.

Het thuisonderwijs heeft veel invloed op het onderwijs en de studenten zelf. Twee derde van de mbo-studenten vindt dat de kwaliteit van het onderwijs is afgenomen door de coronacrisis. Het thuis studeren zorgt hier en daar voor problemen. Een derde geeft aan thuis goed te kunnen studeren, maar een derde zegt ook hier juist veel moeite mee te hebben wegens concentratieproblemen. Er is ook een positieve ontwikkeling waarneembaar: 40 procent van de studenten geeft aan door het thuisonderwijs beter te hebben geleerd hoe ze goed zelfstandig kunnen werken. Ruim de helft van de studenten geeft aan door de crisis meer tijd aan hun opleiding te besteden.

Door: Nationale Onderwijsgids