Tientallen mbo-instellingen maken gebruik van subsidie voor herfstscholen

Voor de helft van Nederland is het herfstvakantie. Maar niet voor alle mbo’ers. 32 mbo-scholen vroegen subsidie aan om ook in de herfstvakantie les te kunnen geven. De scholen hoopt met een herfstschool de mbo'ers een steuntje in de rug te geven. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Zo komen mbo’ers drie dagen per week naar het Zadkine in Rotterdam om hun Nederlands, Engels en rekenen bij te spijkeren. In de lokalen staan de tafels ver uit elkaar, waardoor er ruimte is voor negen studenten per docent. Door de coronacrisis hebben meer studenten behoefte aan extra lessen. Dat is vooral te zien aan het aantal eerstejaars dat extra lessen volgt: zo’n 80 procent.
 
Het Zadkine heeft al langer ervaring met vakantiescholen: er stromen relatief veel studenten met een taalachterstand in. Docenten kunnen zichzelf opgeven om de extra lessen te geven. Door corona is zien meer studenten de voordelen van lessen tijdens de vakantie. Bovendien  is taal  bij uitstek een vak dat je ook leert door elkaar te zien en te spreken.
 
Op het Zadkine is door de coronamaatregelen ruimte voor 20 à 25 procent van alle studenten. Vooral de praktijklessen komen daardoor in de knel. De mbo-instelling heeft daarom  extra examens ingebouwd.
 
Door: Nationale Onderwijsgids