Space Cafe van Koning Willem I College wint eTwinning-prijs in het mbo

Het Koning Willem I College in Den Bosch heeft de jaarlijkse eTwinning-prijs voor het beste internationale samenwerkingsproject in het mbo gewonnen. In het project Space Cafe, van docent Engels Simone van Belkom-Poppelaars, werkten Bossche studenten samen met leeftijdsgenoten uit andere Europese landen aan een virtuele onderneming. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 1000 euro. Dit meldt Nuffic.

Als mbo-student heb je te maken met een steeds internationalere arbeidsmarkt. Om studenten daarop voor te bereiden is Simone samen met Europese collega’s het eTwinning-project ‘Space Cafe’ gestart. Hierin werken haar studenten Veiligheid en Vakmanschap samen met studenten uit Polen, Duitsland en Portugal aan een virtuele onderneming, waar ze elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen.  
 
De studenten kregen de opdracht hun ideale café te ontwerpen. Het project ging van start met een digitaal voorstelrondje om de studenten aan elkaar te introduceren. De studenten moesten hiervoor een filmpje van de klas opsturen en zich voorstellen in het Engels. De volgende stap was solliciteren op functies binnen het café, hiervoor hebben de studenten hun cv en motivatiebrief in het Engels opgesteld en uitgewisseld met de buitenlandse medestudenten.  
 
Elke maand worden nieuwe opdrachten toegevoegd zoals bijvoorbeeld het organiseren en opzetten van crowdfunding. Zo leerden ze een veel over het starten van een bedrijf en marketing, maar ook over de Engelse taal, internationaal samenwerken en over andere culturen. Het uitvoeren van de opdrachten en de samenwerking vond geheel plaats via de veilige online werkruimte van eTwinning; de TwinSpace. 
 
Juryvoorzitter Cees Brederveld roemt het project: “Het Space Cafe blijkt een goede remedie tegen coronablokkades. Het café draait door terwijl de rest van de wereld tot stilstand lijkt te komen.” 
 
De prijs wordt vrijdag 2 oktober uitgereikt. In dezelfde week zijn ook de prijzen voor het basis- en voortgezet onderwijs uitgereikt.  
 
Door: Nationale Onderwijsgids