MBO-studenten krijgen ‘refurbished’ laptops in coronacrisis

Leerlingen die geen onderwijs kunnen volgen omdat ze thuis niet over een laptop beschikken, worden geholpen door Stichting ICT Milieu. Deze stichting stelt refurbished laptops beschikbaar. De laptops zijn afkomstig van het Wecycle Service Center Road2Work in Ede. Dit re-integratiebedrijf heeft op verzoek van Stichting ICT Milieu sinds vorige week het opknaptempo van oude laptops opgeschroefd. De eerste batch van 16 laptops is op donderdagochtend 2 april gedoneerd aan leerlingen van MBO Amersfoort. Dit meldt NL Digital.

“Onze donatie helpt twee kanten op”, aldus Jeroen van der Tang van ICT Milieu. “De re-integranten doen ervaring op in de sortering, demontage en hergebruik van elektrische apparaten, afkomstig van bij Wecycle aangesloten milieustraten, inzamelpartners en bedrijven. Dat vergroot hun kans op het vinden van een reguliere baan. En dankzij dit initiatief kunnen wij een bescheiden bijdrage leveren aan het gebrek aan laptops in het onderwijs.”
 
Binnen twee dagen nadat de scholen dicht moesten in de strijd tegen het coronavirus had een groot deel van de scholen al afstandsonderwijs geregeld. Toch zijn er ook zorgen: er is een groot verschil tussen de kwaliteit van thuisonderwijs per school en gezin en de ad-hoc oplossingen vergroten kansenongelijkheid van kinderen. Vanuit de digitale sector wordt op dit moment hard gewerkt om op korte termijn iedereen van de goede leermiddelen en verbindingen te voorzien.
 
Anton Wolzak, docent op MBO Amersfoort, is blij met het aanbod: “Niet alle leerlingen van de entree-voor-anderstaligen-opleiding op het MBO-college beschikken over laptops. Daardoor is het voor hen onmogelijk om, nu de scholen gesloten zijn, thuis onderwijs te volgen. Nu kunnen onze entree-studenten hun onderwijs blijven volgen en juist voor deze kwetsbare groep is dat van het grootste belang.” 
 
In totaal doneert Stichting ICT Milieu 100 laptops. De donatie aan MBO Amersfoort betreft de eerste 16 daarvan. ICT Milieu is momenteel in gesprek met diverse partijen om ook de overige laptops een goede bestemming te geven.
 
Door: Nationale Onderwijsgids