Mbo'er met migratieachtergrond vindt minder snel werk

Er bestaan een jaar na afstuderen relatief grote verschillen in arbeidsmarktparticipatie tussen Nederlandse jongeren en jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond. Die verschillen lopen voor sommige groepen op tot wel 30 procent en worden maar deels verklaard door sociaaleconomische kenmerken en keuzes. Dit meldt SEO.

Een verklaring voor die verschillen kan zijn dat niet-westerse jongeren sneller terug naar school gaan als ze geen werk kunnen vinden. Ook valt op dat jongens vaker een studierichting hebben gekozen met een slechter arbeidsmarktvooruitzicht en minder vaak een BBL-opleiding hebben gevolgd. Daarnaast krijgen jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond minder vaak een baan die voorkomt uit een (betaalde) stage. 
 
Meer dan de helft van het verschil is volgens SEO niet goed te verklaren. De onderzoekers denken dat factoren die moeilijk te meten zijn een rol spelen, zoals taalvaardigheid, een slechter netwerk, motivatie en discriminatie door werkgevers. SEO gaat volgend jaar meer onderzoek doen naar de rol van discriminatie.
 
Meer weten? Lees hier het hele onderzoek van SEO.
 
Door: Nationale Onderwijsgids