Normal_sbb_bloemen_en_tuincentra_08_hr_0

De komende jaren zullen er op mbo-scholen steeds minder studenten zijn. Minister van Engelshoven pleit voor betere samenwerking en fusies. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

In de Randstad stijgt het aantal studenten nog licht, maar verder zijn er regio’s waar de komende jaren steeds minder vmbo’ers naar het mbo zullen gaan. Met name groene aoc’s krijgen minder studenten. Dat zijn bijvoorbeeld opleidingen tot hovenier of agrarisch medewerker. 
 
Wanneer er onvoldoende studenten zijn, bestaat de kans dat er opleidingen moeten verdwijnen. Studenten moeten daarvoor verder reizen om hun opleiding te kunnen volgen. Aan de andere kant is er bij bedrijven wel veel vraag naar goed opgeleid mbo-personeel. 
 
Minister van Engelshoven denkt dat niet alle mbo-scholen doorhebben wat de gevolgen zijn van de studentendaling. Ze pleit daarom voor meer samenwerking tussen de scholen, met bedrijven in de regio en met vmbo-scholen.
 
Vmbo- en mbo-scholen krijgen meer ruimte om samen te werken en om bijvoorbeeld een technieklokaal voor alle leerlingen te delen. Ook de MBO Raad ziet het belang van samenwerken in. “We moeten met elkaar de verantwoordelijkheid nemen dat ook in dunbevolkte regio's een goed gespreid aanbod van opleidingen blijft bestaan", laat waarnemend voorzitter Frank van Hout weten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids