Normal_mbo__stage__vrachtwagen__vrachtauto__vrachtwagenchauffeur__sbb

Sinds dit schooljaar is ROC TOP gestart met een M-jaar, een breed oriëntatiejaar voor eerstejaars mbo-studenten. Ze volgen de kernvakken, zoals Nederlands, rekenen en Engels en gaan de rest van de tijd op ontdekkingstocht bij bedrijven en met behulp van coaches op zoek naar zichzelf. Dit meldt Algemeen Dagblad.

M-jaar is bedoeld voor leerlingen (vmbo-t en havo) die nog niet goed weten welke opleiding voor hen geschikt is. Het idee komt van Elke van den Hout die zelf een dochter heeft die op 16-jarige leeftijd al een keuze voor een beroepsopleiding moest maken. “Ze twijfelde enorm. En niet alleen zij, ook een aantal klasgenoten had geen idee.” Bovendien zijn leerlingen tot en met 16 jaar nog leerplichtig, terwijl havisten en vwo'ers vanaf 17 jaar de mogelijkheid hebben van een tussenjaar.
 

Mind the gap

Daarom bedacht Van der Hout M-jaar, waarbij M staat voor Mind the gap: een jaar boordevol ruimte om verder te leren, persoonlijk te ontwikkelen en kennis te maken met beroepen, binnen de muren van het onderwijs. Leerlingen volgen de kernvakken, en gaan daarnaast op ontdekkingstocht bij bedrijven en met behulp van coaches op zoek naar zichzelf.
 

Pilot

Inmiddels 12 studenten doen mee aan de pilot. Sinds september zijn er al vier studenten uitgestroomd naar een opleiding en werk. Ook zijn er twee nieuwe mbo’ers gestart, omdat ze bij een studie waren uitgevallen.
 

Wettelijke belemmeringen

Wel lopen de initiatiefnemers aan tegen belemmeringen in wet- en regelgeving. De studenten moeten per se bij een opleiding worden ingeschreven. Voor veel andere mbo-scholen is dat een drempel om te beginnen. Van den Hout is daarom een petitie gestart om de weg vrij te maken voor het M-jaar. Ook hoopt ze op steun van Kamerleden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids