Normal_schoolkantine__vo__mbo__gezond__fruit__groente__eten

Aventus, locatie Middelweg, in Deventer is de 100e mbo-locatie die zich Gezonde School kan noemen. Dit vierden zij afgelopen 20 september in het bijzijn van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Dit meldt Gezonde School.

Staatssecretaris Blokhuis nam uitgebreid te tijd om in gesprek te gaan met de studenten. Hij was zichtbaar onder de indruk van wat Aventus Middelweg liet zien. “Veel enthousiasme zowel bij bestuurders en docenten als bij leerlingen zelf. Goed bezig!” Ook MBO Raad voorzitter Ton Heerts gaf aan de initiatieven van Aventus Middelweg enorm belangrijk te vinden. Hij vond het met name leuk om te zien hoe studenten vorm geven aan het aanleren van een gezonde leefstijl. 
 

Gezonde leefstijl verweven in DNA

Aventus Middelweg verdiende de titel ‘100ste mbo-locatie’ voor haar inspanningen rond het Gezonde School-thema voeding. Hiervoor kreeg de school ook een Gouden Kantineschaal. Maar de school heeft een gezonde leefstijl van studenten inmiddels op vele manieren in haar DNA verweven. Binnen de lessen Burgerschap bijvoorbeeld, wordt gebruik gemaakt van TestJeLeefstijl (een online platform waarmee jongeren zelf kunnen testen of ze er een gezonde leefstijl op na houden) en de school is lid van het Platform Sport en Gezonde Leefstijl (platform dat gezonde leefstijl stimuleert middels onder andere netwerkactiviteiten en sportactiviteiten voor mbo-studenten). Er is ook een watertappunt in de kantine en het schoolplein is rookvrij.  Onlangs haalde de locatie Middelweg ook het themacertificaat Roken-, alcohol- en drugspreventie.
 
Middelweg wil kijken of ook andere Aventus-locaties aangespoord kunnen worden om Gezonde School te worden. Doel is dat in de verantwoordingsdocumenten Burgerschap van alle teams straks structureel aandacht komt voor de thema’s voeding en genotmiddelen zoals rookwaar, drugs en alcohol.
 
Door: Nationale Onderwijsgids