Normal_6645

Zaterdag hebben de jonge SP-leden van ROOD actie gevoerd voor een OV-jaarkaart voor alle MBO-studenten tijdens de 'City of Dance' in Middelburg.

Tijdens de actie hebben de ROOD-leden ruim 150 handtekeningen opgehaald.

Veel studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zijn nog niet 18 jaar oud en krijgen derhalve nog geen OV-jaarkaart. Voor sommigen betekent dat enorme reiskosten op jaarbasis, alleen maar om naar school te gaan.

Een scholier uit Kloosterzande betaalt zo op jaarbasis 686,00 euro om dagelijks naar Terneuzen te reizen. Mocht zijn opleiding alleen in Goes aangeboden worden dan zijn de jaarlijkse reiskosten al bijna het dubbele, namelijk 1137,50 euro (gereduceerd tarief). Dat is meer dan de jaarlijkse kinderbijslag van € 1114,20.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) meldde begin deze maand dat de benodigde 125 miljoen euro niet beschikbaar is, in reactie op een verzoek van ROC's Zeeland en Westerschelde om minderjarige studenten tegemoet te komen.

Ook in de Provinciale Staten was nét geen meerderheid voor een motie van de SP waarin de provincie opgeroepen werd om zelf dit vervoer te bekostigen.

ROOD heeft aangekondigd meer acties te zullen voeren.

© Nationale Onderwijsgids