Logo_3313305_1532091482

Op woensdag 17 oktober is de officiële opening van het Kennis- en Praktijkcentrum Energietransitie (KPE) door de Haagse wethouders Saskia Bruines (Onderwijs) en Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en energietransitie). De opening vindt plaats in het Techniek Innovatie Huis (TIH) van ROC Mondriaan. Met het nieuwe Kennis- en Praktijkcentrum krijgen studenten een praktijkgerichte voorbereiding op het werken in de technische sector en in de nieuwe beroepen die voortkomen uit de energietransitie. Dit meldt ROC Mondriaan.

Voorafgaand aan de opening gaan vertegenwoordigers uit de politiek, het bedrijfsleven en het onderwijs met elkaar in gesprek over onder andere de doelen en de urgentie van de start van het KPE. In het TIH zijn voor de gelegenheid installaties opgebouwd die ingezet worden in de ‘duurzame bouw’

Het Kenniscentrum richt zich op verhoging van de instroom van studenten elektro-en installatietechniek en bouwkunde in het regionale bedrijfsleven. Bovendien wordt samen met het bedrijfsleven een nieuwe opleidings- en keuzerichting ‘duurzaam vakmanschap’ ontwikkeld, die naar verwachting ook de instroom van meisjes en vrouwen in de techniek vergroot. Op termijn is het tevens de bedoeling om het initiatief te verbreden naar jongeren en werkzoekenden met een achterstand tot de arbeidsmarkt.


Energietransitie

De energietransitie in Haaglanden komt de komende jaren in een stroomversnelling. Bijvoorbeeld Den Haag moet in 2030 klimaat neutraal zijn. Om dit te realiseren worden onder meer tussen de 25 en 30 duizend huizen voorzien van duurzame energie. Daarnaast is het verduurzamen van de bestaande woningen een prioriteit.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids