Normal_trains_barcelona_station_transportation_travel_railway_spain_transport-924583

Vanaf 2021 moeten 12 miljoen mensen gebruik kunnen maken van het nieuwe Erasmusprogramma. Ook komen er meer mogelijkheden voor kansarme jongeren en mbo-studenten om internationale ervaring op te doen. 1,5 miljoen 18-jarigen mogen Europa gaan ontdekken per trein. Dit meldt Nuffic.

Dat blijkt uit het voorstel van de Europese Commissie voor de opvolger van Erasmus+. Het nieuwe programma loopt van 2021 tot 2027. Begin mei werd al bekend gemaakt dat de commissie het budget wil verdubbelen naar 30 miljard euro. Dat betekent dat er in totaal 12 miljoen mensen mee kunnen doen. Het huidige programma telt 4 miljoen deelnemers. Daarmee groeit het 30 jaar oude Erasmus+ het hardst van alle EU-programma’s.

Meer mogelijkheden voor mbo-studenten

Het nieuwe programma biedt meer mogelijkheden voor kansarmere studenten bijvoorbeeld via virtuele uitwisselingen of kortere studieperiodes in het buitenland. Ook voor mbo-studenten komen er meer mogelijkheden. Zij kunnen na 2020 ook op uitwisseling buiten Europa. Al eerder kwam uit evaluaties naar voren dat Erasmus+ deze jongeren meer kansen moet bieden.

Per trein door Europa

Nieuw is het zogenaamde DiscoverEU-programma dat 1,5 miljoen Europese 18-jarigen de mogelijkheid biedt om door Europa te reizen met de trein. De Commissie wil daar 700 miljoen euro voor uittrekken.

Meer informatie op www.nuffic.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids