Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Een leerling van het Alfa-college in Groningen heeft zijn school voor de rechter gedaagd omdat hij naar eigen zeggen onterecht van school is gestuurd. Hij eist daarom een schadevergoeding van ruim 13.000 euro. Dit meldt RTV Noord.

De leerling van het Alfa-college heeft een autistische stoornis. Hierdoor waren er wel eens incidenten met mede-leerlingen. Tijdens een mentorgesprek over stress en depressie-gevoelens naar aanleiding van die incidenten, gaven zijn mentoren aan dat hij misschien beter een studiepauze kon inlassen. De jongen werd toen zo agressief tegen de mentoren dat de schoolleiding besloot hem definitief van school te verwijderen. 
 
De advocaat van de leerling vindt dat, hoewel de leerling inderdaad ver over de toelaatbare grens is gegaan, de school hierop te star heeft gereageerd en onvoldoende rekening heeft gehouden met zijn autistische stoornis. Want hoewel de leerling zijn excuses maakte en spijt betuigde, bleef de directie bij haar besluit. 
 
Vanwege geuite dreigementen door de leerling kan hij niet terug naar het Alfa-college. De school is echter wettelijk verplicht een andere school voor hem te zoeken, maar hebben dit nauwelijks opgepakt volgens de advocaat. Omdat voor hem nu een studiejaar verloren is gegaan, eist de leerling een schadevergoeding van 13.318 euro. De rechter moet zich nog over de zaak buigen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids