Normal_vrouwen__opleiding__college__cursus__hoger_onderwijs__hbo__uni

Het CDA in Rotterdam wil zich sterk maken voor mbo-opleidingen voor volwassenen. Met het plan wordt ingespeeld op de arbeidsmarkt die snel verandert. De partij is van plan om elk jaar zo’n 1500 opleidingen te betalen met geld van de gemeente. De eerste 'mbo-school voor volwassenen' moet gevestigd worden in Rotterdam. Dat meldt het AD.

Momenteel wordt er door het CDA in Rotterdam druk campagne gevoerd voor de komst van de school voor dertigplussers. Fractievoorzitter Sven de Langen zegt dat het hem als onderwijswethouder vaak opviel dat er maar weinig volwassenen in de schoolbanken van het mbo te vinden zijn. De komst van de speciale mbo-school moet dat veranderen. Het moet volgens hem normaal zijn dat dertigplussers onderwijs volgen.

Uiteindelijk moet de mbo-school ervoor zorgen dat de werkloosheid onder volwassenen wordt tegengegaan.
Het stadsbestuur in Rotterdam moet vanaf 2019 jaarlijks 3 miljoen euro vrijmaken, zo zijn de plannen van het CDA. Op die manier kunnen 1500 dertigplussers zich per jaar bij laten scholen. Veel mensen van deze leeftijd overwegen een andere baan, maar vinden die stap vaak te groot (onder meer vanwege de kosten), zo stelt De Langen.

Het plan van de fractievoorzitter sluit aan bij een landelijk bestuursakkoord van het ministerie van Onderwijs en de MBO-raad. In dat akkoord wordt het aantrekken van volwassenen naar het mbo ook al geambieerd. Een interessant en flexibel aanbod moet dat mogelijk maken. Dat Rotterdam wordt genoemd om de eerste Nederlandse stad te worden met een mbo-school voor volwassenen, is vanwege de bevolkingsopbouw logisch, zegt De Langen tot slot.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids