Rob Duin

Het Van der Meij College uit Alkmaar is provinciaal kampioen Zorg & Welzijn geworden. De drie vmbo-leerlingen Elisaloth Floris, Indy de Groot en Nana Osei behaalden tijdens het kampioenschap de meeste punten. Zij zijn een jaar lang de Skills Talents Zorg & Welzijn van de provincie Noord-Holland. Met deze overwinning mogen zij in maart meedoen aan de landelijke finale van de Skills Talents, dit zijn vakwedstrijden voor vmbo-leerlingen. Het kampioenschap werd donderdag 8 februari gehouden bij het ROC Horizon College in Alkmaar. Dat meldt ROC Horizon College. 

SG Tabor uit Hoorn behaalde met hun team de tweede plaats en het Tender College uit IJmuiden nam de derde plek in. Het Horizon College faciliteerde de wedstrijd. Docent Ingrid Mathot zegt hierover: ‘Wij organiseren dit kampioenschap omdat het belangrijk is dat jongeren zich gaan interesseren voor een mbo-opleiding en beroep in de gezondheidszorg, er is een groot tekort aan personeel in deze sector. Met deze wedstrijd hopen wij vmbo-leerlingen enthousiast te maken voor de mbo-opleidingen Verzorgende IG en Verpleegkundige.’

Nagels lakken

En enthousiast, dat waren de deelnemende teams. Geconcentreerd en gemotiveerd gingen zij met hun opdracht aan de slag: een dagje naar de dierentuin organiseren voor bewoners van een zorgcentrum. Samenwerken, plannen en organiseren maakten deel uit van de opdracht. En een dagje uit is pas compleet als iedereen er verzorgd uitziet. Het strijken van een overhemd en de nagels lakken van een cliënt behoorden ook tot de wedstrijdopdracht. Tijdens het kampioenschap waren simulatiecliënten aanwezig om zo realistisch mogelijk te kunnen werken.

Excellentie bevorderen

De Skills-wedstrijden worden georganiseerd om excellentie onder vmbo-leerlingen en mbo-studenten te bevorderen. Niet alleen het Van der Meij College mag nu naar de landelijke finale van de Skills-wedstrijden. Ook het Horizon College heeft mbo-studenten in de landelijke finales staan. In de vakgebieden Techniek, Detailhandel, Gezondheidszorg en Patisserie vaardigt het Horizon College in maart mbo-studenten af naar de finales.

De uitslag:

1-    Van der Meij College (Alkmaar): Elisaloth Floris, Indy de Groot en Nana Osei

2-    SG Tabor (Hoorn): Maaike Ooijevaar, Naomi Haring en Wendy Blankendael

3-    Tender College (IJmuiden): Floor Ruijgvoorn, Jessica Sintenie en Jolene van Veelen

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids