Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Per 1 juli 2017 is het Expertisepunt LOB VO-MBO officieel gestart. Het Expertisepunt LOB zorgt voor verdere verbetering van de loopbaanoriëntatie- en begeleiding (lob) van zowel leerlingen uit het voortgezet onderwijs als mbo-studenten. De VO-raad en de MBO Raad hebben nu in samenspraak met de leerlingorganisaties hiervoor een ambitie-agenda opgesteld. Dit melden de VO-raad en de MBO Raad.

Het Expertisepunt is met name gericht zijn op de kwaliteitsontwikkeling van lob in zowel het voortgezet onderwijs als het mbo. Daarnaast wordt de kwaliteitsontwikkeling van lob op de overgangen tussen de onderwijssectoren belicht. De ambitie-agenda’s bouwen hierop voort.
 
Aan de Kwaliteitsagenda LOB hebben de VO-raad, het LAKS, de NVS-NVL en VvSL samengewerkt. Ook de MBO Raad en studentenorganisatie JOB hebben een ambitie-agenda LOB opgesteld voor het mbo. Zo kunnen scholen goed ondersteund worden bij een stevige verankering van loopbaanoriëntatie en -begeleiding in hun onderwijs. 
 
In november 2016 verzocht een meerderheid van de Tweede Kamer de regering om te komen tot landelijke normen voor studieloopbaanbegeleiding. De ambitie-agenda is een uitwerking van dit verzoek.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids