Normal_ehealth__stethoscoop__computer__laptop

Woensdag 18 oktober bezochten 75 Duitse en Nederlandse zorgstudenten de Health Hub in Roden om kennis te maken met technologische ontwikkelingen in de zorg. Zorg en technologie zijn op allerlei innovatieve en onverwachte manieren te combineren en gaan nu en in de toekomst een belangrijke aanvulling worden om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Dit meldt Provincie Drenthe.

In de inspirerende omgeving van de Health Hub gingen Duitse studenten aan de slag in workshops, onder begeleiding van Nederlandse studenten van het Noorderpoort College. Bijvoorbeeld met Fablabs, waarin de studenten met behulp van hologrammen met hun smartphone eigen ontwerpen projecteerden. Ze probeerden ouderdomspakken uit, konden een Parkinson-handschoen passen, ontdekten hoe een tovertafel werkt en kwamen erachter welke positieve bijdrage laser- en 3D-printers kunnen leveren aan de zorg.
 
’s Middags splitste de groep. Dertig studenten van BBS Norden gingen naar ZorgThuis in Winschoten, waar zij de toepassing van technologie in de praktijk konden zien. Ook werkten ze aan een casus, onder begeleiding van Nederlandse studenten Zorg met stage-ervaring in Duitsland. De groep studenten uit het Duitse Lingen bezocht Lentis de Enk in Zuidlaren. Hier kregen ze een presentatie over Lentis, zagen zij de eerder geteste technologie daadwerkelijk toegepast en werkten ze in groepjes aan een casus. 
 
Deze uitwisseling is één van de activiteiten die plaatsvinden vanuit het Europese project “Sorgen für, sorgen dass”. Doel van deze samenwerking is om wederzijdse inzetbaarheid van zorgwerknemers over de grens te vergroten. Dit kan alleen gerealiseerd worden met een sterke samenwerking tussen opleidingen, overheden, kenniscentrum SBB en werkgevers in de regio’s Noord-Nederland en Noord-Duitsland. Ook zijn stagecoördinatoren, docenten en studenten actief bij het project betrokken. Het project loopt nog tot en met december 2018. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids