Normal_robot__techniek

Studenten van ROC Aventus in Apeldoorn willen leerlingen helpen om van hun faalangst af te komen. Als proef worden robots ingezet die de faalangst moeten verhelpen. De school denkt zelfs geschiedenis te kunnen schrijven als de test lukt. Dat meldt de Stentor.

Een van de factoren die kan bijdragen aan het oplossen van problemen is de menselijke en volgens veel scholieren knuffelbare uitstraling van de robots. Daardoor is het mogelijk dat leerlingen er een band mee krijgen, waardoor hormonen aangemaakt worden die blij maken, zo is wetenschappelijk bekend.

Cor van Brummelen en Jan Gerritsen, die zich op ROC Aventus bezighouden met robotica, zien geregeld voorbeelden van leerlingen met faalangst. Moeilijkheden worden als een steeds groter wordende last ervaren, waardoor leerlingen het gevoel hebben datgene nooit voor elkaar te krijgen. Het gevolg is dat ze vervolgens geen moeite meer doen voor die taak. Toch blijven ze een slecht gevoel houden. Om dat aan te pakken kan de 'menselijke' of 'sociale' robot wel eens van pas komen, denken Van Brummelen en Gerritsen. Dat is niet alleen vanwege die menselijke eigenschappen, maar juist ook vanwege de 'veiligheid' omdat het een apparaat is dat geen oordeel kan geven. Leerlingen hoeven dus geen schaamte te voelen bij de robot. De robots worden ingezet als hulpmiddel ter aanvulling van de docent.

Volgens Gerritsen is er al eens eerder onderzoek gedaan naar het effect van robots op kinderen met kanker. Daaruit bleek dat de ‘sociale contacten’ met de robot bijdroegen aan het verlagen van stress. Of datzelfde geldt voor faalangst wordt daarom nu op het ROC in Apeldoorn onderzocht. De bedoeling is dat de twee robots op de school binnenkort al gekoppeld worden aan leerlingen die problemen hebben met rekenen. 

Om ervoor te zorgen dat er ook op lange termijn nieuwe kennis wordt opgedaan, wordt er daarnaast gestart met een onderzoeksprogramma, in samenwerking met hogescholen Saxion en HAN. Tevens werkt een hoogleraar van de TU Delft mee aan dit project. De proef en het onderzoek kunnen uiteindelijk wellicht bijdragen aan het verkrijgen van meer inzicht over onderwijs, het menselijk gedrag en techniek. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids