Normal_kok2

Tien leerlingen van de koksopleiding van het MBO College Hilversum kregen via de telefoon een onaangename verrassing: ze waren toch niet geslaagd voor hun examen. De school was er niet op bedacht geweest dat door een wetswijzing de leerlingen ook het centraal examen voor Nederlands hadden moeten maken. Dit examen moeten de leerlingen nu in september maken om alsnog hun diploma in ontvangst te kunnen nemen. Dit meldt Volkskrant.

Sinds vorig jaar moeten mbo-leerlingen ook voor het vak Nederlands een centraal examen afleggen om hun diploma te halen. Voorheen konden scholen dit zelf regelen via een schoolexamen. De tien koks-leerlingen hadden het schoolexamen twee jaar geleden al afgerond voor hun niveau-2 diploma.

Het MBO College Hilversum was in de veronderstelling dat de leerlingen daarmee vrijstelling zouden krijgen voor het examen van hun vervolgopleiding op niveau-3, maar dit bleek niet het geval. De overgangsregeling die het mogelijk maakte om studieresultaten mee te nemen is al twee jaar niet meer geldig.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs zijn alle mbo-scholen in 2014 definitief geïnformeerd over nieuwe regels die vanaf het studiejaar 2015-2016 zouden gaan gelden. Door een paar wisselingen van opleidingsmanager is de nieuwe regeling op het MBO College echter over het hoofd gezien, verklaart Janneke Toet, woordvoerder van de school. "We hebben er niet bij stil gestaan dat de wetswijziging ook voor deze groep zou gelden."

De studenten reageerden teleurgesteld op het nieuws. Zij moeten in september nu alsnog het examen maken. De leerlingen hebben echter al een jaar geen lessen Nederlands meer gehad. De school gaat daarom examentrainingen aanbieden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids