Normal_mbo_leerlingen_koks_horeca

Minister Bussemaker van Onderwijs is te spreken over het niveau van het middelbaar beroepsonderwijs in ons land. Middels een brief aan de Tweede Kamer laat zij weten de goede samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te prijzen. Dit leidt ertoe dat scholen een goed beeld krijgen van de vraag die er is op de arbeidsmarkt. Dat meldt de MBO Raad. 

Een ander pluspunt wat betreft de nauwe samenwerking is dat het bedrijfsleven zelf eisen kan stellen aan de toekomstige werknemers. Dit alles leidt er volgens de minister toe dat het beroepsonderwijs in Nederland van een uitstekend niveau is. Eerder dit jaar werd er nog gesuggereerd dat techniekopleidingen niet voldoende aansloten op de arbeidsmarkt, omdat technische ontwikkelingen zoals digitalisering te ver vooruit zouden lopen op het onderwijs.

Bussemaker liet weten dat zij juist een heel ander beeld heeft van het beroepsonderwijs. Zij benadrukt de positieve bijdragen voor de arbeidsmarkt die het mbo de laatste jaren levert. Zo zijn er bijvoorbeeld keuzedelen ingevoerd en is er het regionaal investeringsfonds mbo. Bovendien wordt de hogere bekostiging van technische opleidingen behouden.Volgens Bussemaker hebben deze regelingen vooral positieve gevolgen voor het bedrijfsleven, omdat er veel mogelijkheden zijn om de vraag naar gekwalificeerd personeel veilig te stellen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids