Normal_klas__klaslokaal__leeg__schoolverlater__vo

De Inspectie van het Onderwijs heeft in 2016 een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar krimp (dalende studentenaantallen) in het mbo. Tussen nu en 2040 daalt de bevolking tot 20 jaar landelijk met bijna 7 procent. Deze krimp is in het mbo in een aantal regio’s al goed merkbaar. Uit het onderzoek dat de inspectie heeft uitgevoerd bij 23 instellingen in het mbo kwam naar voren dat de meeste besturen hierop anticiperen. Maar door veranderingen op de arbeidsmarkt en door beleidsmaatregelen is het moeilijk om goede prognoses te maken. Dit meldt de Onderwijsinspectie.

De meeste instellingen anticiperen op krimp door een combinatie van maatregelen op het gebied van huisvesting, personeel, opleidingsaanbod en financiële beheersing.
Een andere effectieve strategie die instellingen hanteren is samenwerking met andere instellingen. Vooral in de sector techniek blijkt dit essentieel om opleidingen in de lucht te kunnen houden. Elkaar kennen, elkaar vertrouwen en verder kijken dan het eigen belang zijn belangrijke succesfactoren voor een effectieve samenwerking.
 
Bestuurders verwachten in de sector economie de grootste daling van studentenaantallen. Dat komt niet zozeer door demografische krimp als wel door marktontwikkelingen en keuzes van studenten. De sector techniek lijkt juist weer iets te groeien. Bij opleidingen op niveau 2 wordt veel krimp verwacht, met name doordat het aantal vmbo-leerlingen in de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg afneemt.
 
DUO maakt sinds kort ook voor het mbo per instelling prognoses van het aantal studenten per leerweg. Hierbij lopen de verwachtingen van DUO en van bestuurders over studentenaantallen in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) uiteen. DUO verwacht een iets sterkere groei van de bbl ten opzichte van de beroepsopleidende leerweg (bol).
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids