Normal_studentr45

In het tv-programma Radar kwam onlangs naar voren dat een behoorlijk aantal jongeren het onterecht vindt dat zij worden uitgeschreven van hun mbo-opleiding. 71 keer werd dit probleem aangekaart bij het programma. De MBO Raad wil daar nu verder onderzoek naar doen. Dat meldt de MBO Raad.

In de tv-uitzending vertelden drie studenten dat zij hun uitschrijving niet terecht vinden. Volgens voorzitter Ton Heerts van de MBO Raad wordt er uitgezocht of er een verband zit tussen de signalen van de studenten. Op grond daarvan zal wellicht duidelijk worden welke acties er ondernomen moeten worden. Daarbij moet er ook gekeken worden naar de verhalen van de scholen zelf, zodat er een completer beeld ontstaat.

Dat een student bij een opleiding is uitgeschreven wil volgens Heerts absoluut niet zeggen dat iemand is verwijderd en geen mogelijkheid meer heeft om een diploma te halen. Alle studenten moeten de kans hebben om hun talenten te ontwikkelen, waarbij de school moet zorg dragen voor een goede begeleiding, aldus de voorzitter.

Waarom niet altijd alles gaat zoals de studenten of de scholen voor ogen hebben, is volgens de MBO Raad het uitzoeken waard. De 71 signalen uit het tv-programma Radar worden besproken met de jongerenorganisatie in het beroepsonderwijs (JOB). Deze groep vertegenwoordigt de studenten en kan daarom meedenken over welke oplossingen er mogelijk zijn, volgens Heerts.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids