Normal_rss_entry-83097

Iedere volwassen Nederlander moet een eigen potje krijgen om zich zijn leven lang te kunnen bijscholen. Deze en andere aanbevelingen doet de Commissie vraag-financiering mbo die door minister Bussemaker was gevraagd advies uit te brengen over het zogenoemde 'leven lang leren'. Dit meldt het ministerie van onderwijs.

Dit scholingsbudget, de 'individuele leerrekening', wordt gevuld door de overheid, door werkgevers en door de budgethouder zelf. De commissie, onder leiding van voormalig GroenLinks-leider Jolande Sap, wijst erop dat de vaste baan voor het leven van voorheen nauwelijks meer voorkomt. Omdat de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld de opkomst van robots snel verandert, dreigen mensen die niet verder leren buiten de boot te vallen, waarschuwt zij. Vooral mbo'ers hebben vaak banen die niet voor het leven zijn. Volgens de commissie hebben zij minder tijd en geld om extra cursussen en opleidingen naast hun werk te doen.
 
De commissie doet daarnaast nog vier andere aanbevelingen. Een deltacommissaris moet de regie krijgen over alle overheidsmiddelen voor een leven lang leren en wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van een deltaprogramma ‘Doorleren werkt’ dat bij het aantreden van het nieuwe kabinet in 2017 van start zou moeten gaan. Het nationaal scholingspact van overheid, werkgevers, werknemers, opleidingsinstellingen en regio’s moet een doorbraak in een leven lang leren te bewerkstelligen. Doel is om daarmee de deelname aan scholing van mensen met een opleiding tot en met mbo-niveau 4 naar het niveau van hogeropgeleiden van 50 procent te krijgen. Ook moet er een regionale ondersteuningsstructuur komen met kennis van de arbeidsmarkt en scholingsmogelijkheden in de regio. Via een persoonlijk DigiCV moet opgedane kennis en ervaringen inzichtelijk worden gemaakt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids