Normal_bouwvakker_helm_bouw

Het aantal mbo’ers dat kiest voor een bouwopleiding neemt tot nu toe niet toe, terwijl het aantal banen in de sector wel toeneemt. ROC Mondriaan wil hier verandering in brengen en gaat daarom samen met brancheorganisatie Bouwend Nederland campagne voeren om toekomstige mbo-studenten over te halen een opleiding tot bijvoorbeeld schilder, timmerman of metselaar te volgen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Bouwend Nederland ziet dat er te weinig studenten instromen bij opleidingen voor de bouw. En die studenten zijn nu juist hard nodig gezien de plannen voor de komende jaren. “De komende vijf jaar zijn er in Nederland 40.000 mannen en vrouwen nodig in de bouw. Zeven miljoen huizen moeten worden verduurzaamd, nog eens 1,6 miljoen moeten geschikt gemaakt worden voor ouderen en er komen een miljoen nieuwbouwhuizen bij”, somt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland op.

Jongeren lijken nog steeds te denken dat er geen werk te vinden is in de bouw, terwijl het tegendeel waar is, zegt ROC Mondriaan. Maar gelukkig zien steeds meer toekomstige mbo-studenten dat de banenmarkt weer aantrekt, ook in de bouw. ROC Mondriaan heeft al een tijd campagne gevoerd en wist daarmee 550 studenten naar diverse bouwopleidingen te leiden. “We komen weer in de buurt van het niveau van voor de crisis. Maar er zijn veel meer banen te vervullen”, zegt een docent. De mbo-school heeft onlangs een grote bouwhal ontwikkelt waar in de toekomst grote groepen studenten aan de slag kunnen.

De komende maanden wordt er hard gewerkt aan het overhalen van vmbo-studenten om een mbo-bouwopleiding te volgen door te laten zien hoe leuk het werk tegenwoordig is. Dit gebeurt onder andere via social media, de radio en televisie. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids