Normal_stemmen__stembus__politiek__verkiezing

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart richt Amsterdam 466 stembureaus in op 342 locaties. Deze locaties verschillen van buurtcentra en verzorgingstehuizen tot schoolgebouwen en horecagelegenheden. Daar bovenop heeft de gemeente besloten om in alle stadsdelen stembureaus in te richten in een of meer mbo-scholen, zodat mbo-studenten (en andere kiezers die dat willen) hier tijdens schooluren hun stem uit kunnen brengen. Dit meldt gemeente Amsterdam.

Op in totaal acht mbo-scholen zullen stembureaus geplaatst worden. Het plaatsen van stembureaus op scholen kan voor jongeren drempelverlagend werken om te gaan stemmen. “Door stembureaus op mbo-scholen te plaatsen maak je jongeren bewuster van de verkiezingen en maak je het makkelijker om voor de eerste keer te gaan stemmen. Daarmee verlaag je de drempel om ook aan toekomstige verkiezingen deel te nemen. Jong geleerd is oud gedaan,” aldus PvdA-raadslid Sofyan Mbarki. 
 
Alle stembureaus zijn openbare gelegenheden dus naast de mbo-studenten kan ook iedere andere kiesgerechtigde zijn stem daar uitbrengen. Wie niet in Amsterdam woont, maar wel op een mbo-school wil stemmen (bijvoorbeeld omdat de student er op school zit) moet eerst een kiezerspas aanvragen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids