Normal_lege-portomonnee-geld

Een voormalig student van het ROC Aventus is naar de rechter gestapt om een deel van zijn lesgeld terug te krijgen. Davey Barmentloo studeerde in december 2014 af aan ROC Aventus. Studenten kunnen via DUO aanspraak maken op restitutie van het lesgeld voor het overgebleven schooljaar. Door onjuist advies van de school kan Barmentloo echter geen gebruik maken van deze regeling. De student hoopt via het rechtscollege alsnog zijn geld te krijgen. Dit meldt de Stentor.

Studenten betalen voor een heel jaar college- of lesgeld. Wanneer zij eerder in het schooljaar afstuderen, kunnen zij het betaalde lesgeld voor de resterende maanden terugkrijgen via DUO. Dit is echter alleen mogelijk wanneer de student ingeschreven staat als voltijdstudent. Een medewerker van ROC Aventus adviseerde Barmentloo echter zich uit te schrijven als voltijdstudent en weer in te schrijven als examenstudent om aanspraak te kunnen maken op restitutie. Barmentloo volgde dit advies op, waardoor hij nu geen recht op teruggave.

Raad van State wil nu uitzoeken of DUO de regels juist heeft toegepast. Barmentloo heeft de Raad gevraagd de hardheidsclausule toe te passen - de mogelijkheid van een overheidsinstantie om van wetgeving af te wijken bij nadelige gevolgen voor een persoon - opdat hij alsnog zijn lesgeld gedeeltelijk kan terugvragen. De Raad doet over zes weken uitspraak.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids