Normal_euro_geld_betalen_consument

Vandaag debatteert de commissie voor onderwijs, cultuur en wetenschap met minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker over gelijke kansen in het onderwijs en over schoolkosten. Onder andere stagediscriminatie en de te hoge schoolkosten in het mbo komen aan de orde. Dit meldt de Tweede Kamer.

Migrantenjongeren moeten meer moeite doen voor het vinden van een stageplek dan autochtone leeftijdsgenotenop de stagemarkt van het middelbaar beroepsonderwijs, bleek uit onderzoek. Minister Bussemaker vindt discriminatie onacceptabel en wil dat het makkelijker wordt om stagediscriminatie aan te kaarten. Zo startten dit schooljaar in vijf steden trainingen die mbo-scholieren en mbo-personeel bewuster maken van discriminatie. 
 
Mbo-studenten en hun ouders betalen naast schoolkosten (voor bijvoorbeeld boeken en werkkleding) ook wettelijke kosten zoals lesgeld. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat elke twee jaar onderzoek doen naar de hoogte en de ontwikkeling van de schoolkosten in het voortgezet onderwijs en het mbo. Uit aanvullend onderzoek in 2016  blijken de  kosten voor mbo-studenten te hoog. Minister Bussemaker vindt dat de hoogte van schoolkosten geen invloed mag hebben op de keuze voor vervolgonderwijs en werkt aan een structurele oplossing.
 
Het debat is op het moment van schrijven aan de gang en duurt tot en met 18.00 uur.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids