Normal_mbo_raad

De MBO Raad waarschuwt er al langer voor en de Algemene Rekenkamer bevestigde dit gisteren: het gaat niet goed met de inburgering en het leren van Nederlands om mee te kunnen doen in de samenleving. Volgens de MBO Raad krijgen nieuwkomers echt een eerlijke kans als geïntegreerde opleidingstrajecten aangeboden worden, waarin het leren van de taal gecombineerd wordt met het vinden van werk dan wel het leren van een vak. Dit meldt de MBO Raad.

Vorige week publiceerde de MBO Raad zijn position paper leven lang ontwikkelen waarin het kabinet wordt gevraagd de doorgeschoten marktwerking in de inburgering te herstellen. De raad vraagt daarin meer ruimte voor het aanbieden van geïntegreerde trajecten richting de arbeidsmarkt. Vanwege hun nauwe samenwerking met (het regionale) bedrijfsleven zijn mbo-scholen als geen ander in staat deze handschoen op te pakken en nieuwkomers een eerlijke kans te geven op volwaardige integratie in de Nederlandse maatschappij. 
 
Tot 2007 kochten gemeenten de inburgeringscursussen in bij een roc. Na de invoering van de marktwerking konden ook commerciële partijen de cursussen aanbieden. Waar roc’s vaste mensen in dienst hadden voor het verzorgen van de lessen, werkten veel private aanbieders met flexcontracten. Zij maakten dus minder kosten voor het aanbieden van inburgeringscursussen en waren mede daardoor financieel aantrekkelijker voor gemeenten. Dat heeft echter geleid tot een wildgroei aan aanbieders, zoals ook de Rekenkamer constateert.
 
Inmiddels overleggen veel gemeenten opnieuw met roc’s omdat zij ervaren dat integratie het best kan plaatsvinden door taal, stage en werk permanent met elkaar te verbinden. Door samenwerking tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven ligt er een gouden kans hier enorme verbeterslagen te maken. Taal en werk zijn het beste medicijn om mee te kunnen doen in de maatschappij. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids