Normal_pen_schrijven

Basisschoolmethode Tekster en Uitgeverij Deviant bundelen tijdens de NOT 2017 hun krachten om het schrijfonderwijs in Nederland te verbeteren. Tijdens een ontmoeting tijdens het ‘Symposium on writing intervention research’ bleken Tekster en Uitgeverij Deviant een gedeelde visie op schrijfdidactiek te hebben. Een visie die terugkomt in de schrijfdidactiek van de basisschoolmethode Tekster en de mbo-methode Starttaal van Uitgeverij Deviant. Hierop besloten de partijen zich samen te gaan inzetten voor beter schrijfonderwijs. Dit meldt Uitgeverij Deviant

Tekster is een aan de Universiteit Utrecht ontwikkelde lesmethode voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Uit onderzoek, uitgevoerd onder 144 docenten en bijna 3000 leerlingen, bleek dat leerlingen na vier maanden onderwijs met Tekster maar liefst anderhalf leerjaar vooruitgaan. Tekster is ontwikkeld door Monica Koster en Renske Bouwer. Tijdens het NRO-congres op 2 november 2016 werden zij tot winnaars uitgeroepen van de NRO-VOR-praktijkprijs 2016.

Starttaal is een evidence based ontwikkelde mbo-methode Nederlands van Uitgeverij Deviant, een educatieve uitgeverij die lesmethodes ontwikkelt voor de algemeen vormende vakken in het middelbaar beroepsonderwijs, voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs. In Starttaal is een vertaalslag gemaakt van wetenschappelijk onderzoek naar de onderwijspraktijk. Zo leert de leerling onder andere schrijven aan de hand van het vijffasenmodel.

Dit model is vergelijkbaar met de aanpak van Tekster. In zowel Starttaal als Tekster vragen leerlingen feedback aan medeleerlingen en verbeteren ze hun tekst op basis van deze peerfeedback. Op deze manier leren leerlingen om stapsgewijs tot een kwalitatief hoogstaand schrijfproduct te komen.

Tijdens de NOT 2017 kunnen bezoekers in de stand van Uitgeverij Deviant (stand D040, hal 9) kennismaken met Tekster en Starttaal. NOT is de grootste vakbeurs voor het onderwijs in de Benelux voor kinderopvang, primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. De beurs wordt van dinsdag 24 tot en met zaterdag 28 januari gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Wil jij daar gratis bij zijn? Meld je dan nu aan via deze link. Ook de Nationale Onderwijsgids is uiteraard aanwezig op de NOT. We zien je graag bij stand 08.C069 in hal 8!

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids