Normal_sabrinajulius

De mbo-studenten Julius Nuiten van het Friesland College en Sabrina Philipsen van het Horizon College zijn de regionale kampioenen van de Skills-wedstrijden in de disciplines kok en gastheer/gastvrouw. De wedstrijden zijn door het ministerie van Onderwijs aangewezen om excellentie in het mbo-onderwijs te bevorderen en werden donderdag 1 december gehouden op het ROC Horizon College in Heerhugowaard. Dat meldt ROC Horizon College.

In totaal kwamen 13 mbo-studenten in actie tijdens de regiowedstrijden. Naast de studenten van het Horizon College waren dit studenten van de volgende mbo-scholen: ROC Leiden, ROC Friese Poort, Friesland College, SVO vakopleiding food en het ROC Kop van Noord-Holland.

De koks kregen de opdracht binnen zes uur een viergangenmenu voor zes gasten te maken. De amuse en het voorgerecht moesten zij maken op basis van de ingrediënten die zij tot hun beschikking kregen: mosselen, ontbijtspek, flespompoen, paddenstoel en chorizo. Als hoofdgerecht werd hen gevraagd een wildgerecht te maken en voor het nagerecht kregen zij de opdracht een klassiek dessert in een modern jasje te creëren. De gastheren en gastvrouwen kregen de opdracht om een showtafel te maken, een fruitsalade en een layercocktail van drie lagen te bereiden en een diner uit te serveren.

Het ROC Horizon College organiseerde de regionale Skills-wedstrijden voor deelnemers van de opleidingen Zelfstandig Werkend Kok en Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw. Een deskundige jury - uit de horeca- beoordeelde de opdrachten. De jury voor de koks bestond uit Timo Munts van Vitam F&B Service en Mark Sibels van Grand Café Restaurant Van Bleiswijk in Enkhuizen. De jury voor de gastheren/gastvrouwen bestond uit Marlies Baken van Restaurant TOV in Schagen en Kim Poortman van Hotel Okura Restaurant Ciel Blue in Amsterdam. De regiokampioenen maken nu kans op een plek in de landelijke Skills-finale die in februari/maart 2017 plaatsvindt. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids